«Aν θέλετε τα παιδιά σας να είναι έξυπνα, διαβάστε τους παραμύθια.
Αν θέλετε τα παιδιά σας να είναι περισσότερο έξυπνα, διαβάστε τους περισσότερα παραμύθια.»
(Άλμπερτ Αϊνστάιν)
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019
Παρασκευή 17 Μαΐου 2019
Σάββατο 13 Απριλίου 2019
Beter Kindergarten, better future!
Δευτέρα 1 Απριλίου 2019
Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019
Προσεγγίζοντας όψεις της Αειφορίας στο Νηπιαγωγείο μας!
Οι δραστηριότητες που παρουσιάζονται αποτελούν μέρος μιας διδακτικής πρότασης σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning «Our forests, Our life», υλοποιείται τη σχολική χρονιά 2018-2019. Αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων από την Ισπανία, Τουρκία, Σλοβακία , Σερβία, Εσθονία, Λιθουανία, Ελλάδα.
Βασικοί στόχοι η επίτευξη: α) η αξιοποίηση της περιέργειας και του εσωτερικού κινήτρου που έχουν τα μικρά παιδιά για τη διερεύνηση του κόσμου που τα περιβάλλει, β) η υποστήριξη του επιστημονικού «γραμματισμού» ώστε να μπορούν να διερευνούν συστηματικά και να κατανοούν βασικές λειτουργίες, να επιλύουν προβλήματα, να διαμορφώνουν κριτικό στάση και να λαμβάνουν αποφάσεις που υποστηρίζουν την ανάδειξη της αλληλεξάρτησης επιστήμης, τεχνολογίας και κοινωνίας, γ) η ανάπτυξη θετικής στάσης απέναντι στην επιστήμη, στην οργάνωση των εμπειριών με συστηματικό τρόπο, και στη συνειδητοποίηση ότι η επιστήμη αποτελεί πολιτισμικό προϊόν ςε διαρκή εξέλιξη (Πρόγραμμα Σπουδών για το Νηπιαγωγείο 2011).Η ανάπτυξη στάσεων και κοινωνικών δεξιότητων (αυτονομίας, συνεργασίασ, επιχειρηματολογίας , αισθήματος προσφοράς, ευελιξίας και καινοτομίας ). Σχεδιάσθηκαν, προγραμματίστηκαν και υλοποιήθηκαν STE(Α)M δραστηριότητες με την αξιοποίηση γνωστών παραμυθιών όπως «Ο Τζακ και η φασολιά» και «Η Κόκκινη Κοτούλα» της Ζ.Σαρή ώστε τα παιδιά να διδαχθούν με με παιγνιώδη τρόπο έννοιες που αφορούν την ανάπτυξη των φυτών. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, ενισχύθηκαν οι στόχοι των μαθηματικών με δημιουργία πινάκων διπλής εισόδου όπου θα καταγράφονται τα υλικά, οι διαστάσεις και το βάρος τους, της Φυσικής όπου θα γνωρίσουν ιδιότητες της ύλης και κάποια χαρακτηριστικά των αντικειμένων και υλικών και πειραματίστηκαν με τη βαρύτητα, επίπλευση και βύθιση, της Μηχανικής και της Τέχνης, με το σχεδιασμό και τη δημιουργία τρισδιάστατων κατασκευών και ατομικών και ομαδικών εργασιών, Τα παιδιά μέσα από την παρατήρηση, τη διατύπωση υποθέσεων, προβλέψεων, μετρήσεων, συγκρίσεων, το χειρισμό υλικών και με τη χρήση κατάλληλου λεξιλογίου διδάχθηκαν έννοιες υλοποιώντας δραστηριότητες STE(Α)M ώστε να κατανοήσουν ότι τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί, που έχουν χαρακτηριστικά της ζωής, τις διάφορες φάσεις της ανάπτυξης τους, τη . βλάστηση σπόρων, την ταξινόμηση σπόρων και βολβών και παρατήρηση φυτρώματος, τη παρατήρηση των υπέργειων τμημάτων διαφόρων φυτών ,τη παρατήρηση των ανθών με μεγεθυντικούς φακούς, τους τρόπους πολλαπλασιασμού των φυτών και αλλαγή της ποικιλίας τους:, τη συλλογή σπόρων από φρούτα και φυτά ,την παραγωγή νέων δέντρων και φύτεμα στον αύλειο χώρο του σχολείου. Η ενότητα αυτή είχε χρονική διάρκεια 25 διδακτικών ωρών, τα παιδιά έμαθαν να οργανώνουν πίνακες, να μετρούν υλικά, να παρατηρούν την ανάπτυξη των φυτών, να σκέφτονται , να αιτιολογούν και να παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους.
Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019
Ευρωπαϊκά Βραβεία δράσης eTwinning
Το eTwinning είναι το μεγαλύτερο δίκτυο εκπαιδευτικών στην Ευρώπη. Στη δράση κάθε χρόνο διαγωνίζονται αρκετές εκατοντάδες έργα από όλη την Ευρώπη σε διάφορες κατηγορίες. Το επίπεδο του διαγωνισμού είναι υψηλό και η παιδαγωγική αξία που επιτυγχάνεται από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους, που συμμετέχουν στα έργα, αυξάνεται ποιοτικά κάθε χρόνο.
Συνολικά 8 συνεργατικά έργα σε 4 ηλικιακές κατηγορίες και 8 έργα σε ειδικές κατηγορίες βραβεύονται για τις μεγάλες προσπάθειές τους να φέρουν την καινοτομία στις τάξεις της Ευρώπης!
Μεταξύ τους βραβεύονται 9 ελληνικές συμμετοχές που αναλύονται σε 3 πρώτα βραβεία, 3 δεύτερα και 3 ειδικά!
http://www.etwinning.gr/2016-02-29-10-54-36/2016-02-29-10-56-25/927-etwinning-2019-h-9?fbclid=IwAR0LTzTJkz12hWUEe8YWGmq-R7TwF0mJcPFZfoDJapBBJcEYDOMrTBvgpbM
https://www.etwinning.net/en/pub/highlights/european-prizes-winners-2019.htm?fbclid=IwAR2L8oa2wU5JANBNGMHHRJ4esJl3HXYYXgZINiozf4oQcnUKyl4QQdKFpB0
https://www.etwinning.net/en/pub/highlights/european-prizes-winners-2019.htm?fbclid=IwAR2L8oa2wU5JANBNGMHHRJ4esJl3HXYYXgZINiozf4oQcnUKyl4QQdKFpB0
Μια διάκριση που με κάνει να αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενη για αυτό το δημιουργικό ταξίδι, να θέλω να τη μοιραστώ και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τα "μικράκια μου" που με άφηναν έκπληκτη κάποιες φορές με τις δυνατότητες τους, τους γονείς τους, τα 1ο και 2ο Νηπιαγωγεία Πλαγιαρίου που με φιλοξένησαν και την προϊσταμένη και φίλη Λ. Παρταλιού από το 3ο Νηπιαγωγείο Τριλόφου, που δάνεισε τη δεύτερη ¨" μελισσούλα " που χρειασθήκαμε για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το έργο και τις προκλήσεις του!
Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019
Folk Tales@STEAM.CLIL- ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΕΠΚ) έχει ως στόχο να ενθαρρύνει περισσότερα άτομα να ανακαλύψουν και να ενστερνιστούν την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, και να ενισχύσει την αίσθησή τους ότι ανήκουν σε έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο. Το σύνθημα του ΕΕΠΚ είναι: «Η κληρονομιά μας: όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον».
Η πολιτιστική κληρονομιά εκδηλώνεται με διάφορες μορφές:
- υλική – για παράδειγμα, κτίρια, μνημεία, τεχνουργήματα, ρούχα, έργα τέχνης, βιβλία, μηχανές, ιστορικές πόλεις, αρχαιολογικοί χώροι.
- άυλη – πρακτικές, παραστάσεις, εκφράσεις, γνώσεις, δεξιότητες, καθώς και σχετικά μέσα, αντικείμενα και πολιτιστικοί χώροι, στα οποία αποδίδουμε αξία. Συμπεριλαμβάνονται η γλώσσα και οι προφορικές παραδόσεις, οι τέχνες του θεάματος, οι κοινωνικές πρακτικές και η παραδοσιακή χειροτεχνία.
- φυσική – τοπία, χλωρίδα και πανίδα.
- ψηφιακή – πόροι που έχουν δημιουργηθεί σε ψηφιακή μορφή (για παράδειγμα, ψηφιακή τέχνη ή κινούμενα σχέδια) ή που έχουν ψηφιοποιηθεί για να διατηρηθούν (συμπεριλαμβανομένων κειμένων, εικόνων, βίντεο και αρχείων).https://europa.eu/cultural-heritage/about_el
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)